Dolu Oyuncak

Anne babalar bu oyuncaklara dikkat edin

Anne babalar bu oyuncaklara çok dikkat edin. Anne babalar çocuklarda cisim yutmaya dikkat! Evlerde çocuklar için alınan legolar, renkli mıknatıslar, küçük parçalı oyuncaklar özellikle 3 ay ve 3 yaş arasında büyük tehlike saçıyor.

Anne babalar bu oyuncaklara çok dikkat edin. Anne babalar çocuklarda cisim yutmaya dikkat! Evlerde çocuklar için alınan legolar, renkli mıknatıslar, küçük parçalı oyuncaklar özellikle 3 ay ve 3 yaş arasında büyük tehlike saçıyor.

Bebek ve çocukların hayatlarında yer alan oyuncaklar, gelişimleri için de anahtar rol oynasa da sandığımız kadar masum olmayabilir.

Özellikle de yabancı cisim yutma alışkanlığının çok sık görüldüğü 0-3 yaş arası yaş grupları için bu daha da tehlikeli ve geri döndürülemez sonuçlara yol açabilir.

Metal paralar, oyuncak parçaları, takılar, iğneler, saat pilleri, rengarenk neodyum mıknatıslar gibi yabancı cisimlerin yutulması çocuklarda çok sık görülebiliyor.

Uzmanlar mıknatıslı oyuncaklara karşı uyarıyor

Çoklu mıknatısların yutulması durumunda mıknatıslar bağırsak içerisinde birbirine yapıştığı için, iki bağırsak segmentini birbirine yapıştırıyor ve bağırsakta delinmelere sebep olabiliyor.

Özellikle 3 ay ve 3 yaş arasındaki küçük çocukların parlak objeleri, oyuncak parçaları gibi nesneleri ağzına götürme eğiliminde olduğunu ifade eden uzmanlar, ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Çocuklarda cisim yutmaya dikkat!

Çocukların yutabileceği boyutta olan oyuncakların ebeveyn kontrolünde tutulması ve çocukların ulaşamayacağı yerde olması gerekiyor.

Oyuncak satılırken gözle görülebilir bir şekilde uyarı yazılarının olması gerekiyor.

Bu konuda ebeveynlere, üreticilere ve satıcılara büyük görev düşüyor. Herhangi bir eksik bilgilendirme; çocuğun hayatını kaybedebileceği bir duruma yol açabiliyor.

En çok bu cisimler yutuluyor

Küçük çocuklar oyuncak olsun olmasın, buldukları cisimleri yutabilir. Çocukların en sık yuttuğu cisimler arasında bozuk para, misket meyve çekirdekleri, genelde oyuncaklarda kullanılan disk şeklindeki pillerdir. En sık yabancı cisim aspirasyonları ise kuruyemişler, mısır veya bakliyatlardır. Küçücük bir mısır tanesi bile nefes borusuna kaçtığında bebeğin nefesini kesmeye yetebilir. Bu yüzden kuruyemiş gibi taneli gıdaları ortada bırakmayın. Ayrıca küçük cisimlere karşı da önleminizi alın.

Sorunlar, yutulan cisme göre değişiyor

Küçük çocukların yuttuğu cisim ve takıldığı bölge sorunun boyutunu belirliyor. Eğer ki, bozuk para, bir oyuncak parçası veya büyük bir meyve çekirdeği yemek borusunda takılırsa bu durum çocuğun tükürüğünü yutmasına engel olur ve ağzından salya akıtır. Sonrasında ise yemekleri yutması mümkün olmayacağı için ağzından geri çıkarır.

Disk şeklindeki piller tehlike saçıyor. Çocukların yutması halinde 24 saat içinde çıkarılmazsa yemek borusunda yanık ve delinmelere yol açabilir. Eğer mide çıkışına takılırsa kusmaya neden olur. Her şeyin ötesinde erken müdahale edilmezse hayati bir tehlike yaratabilir. Disk piller dışında diğer cisimlerin takılması halinde boğulmalara yol açabilir. Bu cisimler fark edilmediğinde ise akciğerde geri döndürülemez sorunlara yol açabilirler.

Eğer morardığını görseniz…

Yutulan cisimler her zaman belirti göstermez. Ancak ciddi bir durum söz konusuysa çocukta nefes alamama ve morarmalar meydana gelir. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Eğer cisim ağzında görülüyorsa ve alabileceğiniz durumdaysa tek bir hamlede almaya çalışın. Bu durumda çocuğunuzu korkutmayın ki, ani bir refleksle daha da yutmasın. Yutma tehlikeli boyutlara ulaşabileceğinden acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağız içi parmakla kontrol edilip cisim çıkartılmaya çalışmalısınız. Bunun için çocuk ayaklarından baş aşağı tutulup sırtına elle vurularak cismin çıkartılmasına yardımcı olunmalı ve solunum durması söz konusuysa ağızdan ağza yapay solunuma başlanılmalıdır. Ancak alamayacak durumdaysanız ellememek ve işi sağlık çalışanlarına bırakmak en doğrusu olacaktır. (Milligazete)

OYUNCAKHABER-Murat AKYOL

Yoruma kapalı.