Çocuklar her zaman yeni şeyler öğrenmeye ve keşfetmeye meraklıdır. Sürekli çevrelerindeki dünyaya olan ilgileri ve aktif keşif yapıları büyümelerinin bir parçasıdır. Yapılan araştırmalar oyun yoluyla öğrenmenin, çocuğun gelişiminde önemli bir payı olduğunu vurguluyor.
Çocuğunuzun yeterli oyun zamanına sahip olmasını sağlayarak, fazladan enerjilerini dışarı vermeleri konusunda büyük bir yarar sağlayabilirsiniz. Çocuklar bebeklik döneminden itibaren kim olduğunu bulmaya çalışır. Gelişiminin en başında bile çocuğun zihni, çevresine bakarak ve çevresinden aldıklarıyla genişler. Ebeveynler çocuklarına eğitici oyuncaklar sunarak, çevrelerini büyütmelerine ve anlamalarına olanak sağlamalıdır. Eğitici oyuncaklar meraklarını tatmin ederek, etraflarındaki dünyayı keşfetmelerini ve çocukların gelişmelerini destekleyerek, aynı zamanda onlara büyük bir eğlence sunar. Eğitici oyuncakların farklı tasarımları çocukların yaratıcılığını teşvik ederek, IQ’larını artırmada etkili olacaktır. Bu konuda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken husus çocukların yaşlarına uygun eğitici oyuncakların seçilmesidir. Küçük çocukların ilgileri daha çok renkli oyuncaklara kayarken, ahşap bulmacalar gibi karmaşık oyuncaklar daha büyük yaşlara hitap etmektedir.
Eğitici oyuncakların çeşitleri ve faydaları konusunda her geçen gün bilim dünyası yeni şeyler keşfetmektedir. Eğitici oyuncakların çocuklara faydaları konusunda ana başlıklara bir bakalım;
1- IQ’LARINI ARTIRMADA ETKİLİDİR
Eğitici oyuncaklar çocukların okuryazarlığını, el-göz koordinasyonunu, kimlik ve motor becerilerini geliştirici şekillerde tasarlanmaktadır. Bu becerilerin çocuğun gelişimine uygun şekilde ilerlemesi IQ’larını kademeli olarak artırmada oldukça etkilidir. Eğitici oyuncaklar, eğiticiliğinin yanında eğlenceyi de beraberinde getirmektedir. Eğitimin eğlenceyle buluşmasıyla detaylı öğrenme ve pratik becerilerin korunması konusunda da ilerlemeler kaydedilir.
2-DUYULARIN GELİŞİMİNİ ARTIRIR
Farklı tasarlanan eğitici oyuncaklar, belirli duyuların gelişimi ile bağlantılıdır. Eğitici oyuncakların hedef aldığı yaygın duyular arasında dokunma, görme ve duyma gelişimleri vardır. Farklı parlak renklere sahip oyuncaklar görme duyusunu geliştirir. Farklı sesleri bulunan oyuncaklar işitme duyusunu artırır. Çocuklar eğitici oyuncaklar ile büyüdükçe, sevecekleri sesleri, renkleri ve malzemeleri keşfederler. Bu sayede bireysel deneyimleri hakkında ne hissettiklerini rahatlıkla ifade edebilirler. Sonuçta, gelişmiş kişiliğe sahip, iletişim becerilerinde daha başarılı bireyler olurlar.
3- PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ GELİŞİR
Eğitici oyuncakların önemli noktalarından birisi de çocukların zihnine meydan okumalarıdır. Ahşap bulmacalar gibi eğitici oyuncaklar, çocukları belirli bir sorunu çözmek amacıyla adım adım ilerledikleri için düşünmeye yönlendirir. Eğitici oyuncakların bulmacaları ne kadar karmaşıksa çocuklarda o kadar fazla enerji, dikkat ve düşünme gerektirir.
Bulmacaları çözmeyi ve bu eğitici oyuncakları kullanarak matematiksel çözümler sunmayı öğrendikçe, gerçek hayat sorunlarını daha verimli bir şekilde ele alabilirler. Bulmacaları çözerken farklı çözüm yollarını düşündükleri için zihinleri büyür ve zamanla problem çözme becerileri daha da gelişir.
4- GELİŞMİŞ YARATICILIKLARI ARTAR
İnanılmaz bir merak duygusuyla doğan çocuklar, etraflarındaki çevreyi anlama çabalarıyla nesneleri keşfe dalarlar. Eğitici çocuk oyuncaklarıyla yaratıcı oyun, yaratıcı tasarım ve deney ile güvenli deneyimlere yol alırlar.
Eğlendirerek öğreten Fischertechnik Setleri, çocuklarınızın hem yaratıcılığını geliştirir, hem de bir çok farklı kazanım edindirmede yardımcı olur. Setlerdeki parçalarla inşaa edilecek temel modeller, birbirinden farklı bir çok modelin oluşturulmasına izin verir. Çocuklarınızın yapabilecekleri sadece hayal gücüyle sınırlı.
5- DUYGUSAL VE SOSYAL GELİŞİM HIZLANIR
Eğitici oyuncaklar, sadece beceri geliştirme alanında değil, aynı zamanda sosyal ve duygusal gelişimde de yararlıdır. Bir çok eğitici oyuncak, çocukların diğer çocuklar veya yetişkinlerle oynamasını ve etkileşime girmesine olanak sağlar. Bu sosyal ortam, çocukların öfke, kahkaha ve ağlama gibi sosyal-duygusal ipuçlarıyla karşılaşmasına neden olur. Değişen duygu durumlarını anlayabilme ve bunlara uyum sağlayabilme yeteneği gelişir. Eğitici oyuncakların aktiviteleri, sosyal gelişimde önemli yer tutan kaptanlık, paylaşım, sıra beklemek ve eğlenmek gibi bir sosyal çember etrafında döner.
6- GELİŞTİRİLMİŞ KONSANTRASYON SÜRESİ UZAR
Çocuklar minimum konsantrasyon süresine sahiptir. Küçük yaşlarda hızlı şeylere ve insanlara karşı ilgisiz kalabilirler. Doğru araçlar olmadığı zaman akademik ve diğer aktivite alanlarında gelişimleri eksik kalabilir. İşte bu noktada eğitici oyuncaklar devreye giriyor. Öğrenmeyi eğlenceli ve yönetilebilir hale getiriyorlar ve çocuğun öğrenmeye olan ilgisini arttırıyorlar. Bu oyuncaklar ile çocuklar oyunlarının tadını çıkarırken yeni beceriler kazanabiliyorlar.(eduplay)
OYUNCAKHABER
Yoruma kapalı.