Oyuncak Evi’nin açıldığı 6 aylık süre içinde 10 bine yakın ziyaretçimiz oldu, 40 atölye çalışması yaptık. 635 öğrenci katıldı. Bir TÜBİTAK Projesinin parçası olduk.
Oyuncak Evimiz Karadeniz Ereğli’de altı aydır faaliyetlerini sürdürüyor. Çok kısa bir süre olmasına karşın büyük bir ilgi odağı oldu. Dalga dalga yayılıyor. Sadece Kdz. Ereğli’nin değil, bölgenin de çekim merkezi haline geliyor. Oyuncak Evi olarak açıldık ancak müze olma yolunda hızla ilerliyoruz.

Müzeler gelecek kuşaklara aktarılacak hafıza mekanları, kültürel bellek kurumları… Biz de Oyuncak Evi’ni, yalnızca toplama, koruma sergileme alanı olarak görmüyoruz. Eski oyuncakların sergilendiği bölümün yanında, atölye çalışmaları yaptığımız farklı bir birimimiz var. Müzeler, kültürel mirasın korunduğu, aktarıldığı mekanlar olmanın yanı sıra aynı zamanda okul dışı öğrenme alanları olarak gündeme geliyorlar. Biz de atölye çalışmalarımızı bu bakış açısıyla hazırlıyoruz.
FARKLI KONULARDA 40 ATÖLYE ÇALIŞMASI YAPTIK

Oyuncak Evi’nin açıldığı 6 aylık süre içinde 10 bine yakın ziyaretçimiz oldu, 40 atölye çalışması yaptık. 635 öğrenci katıldı. Bir TÜBİTAK Projesinin parçası olduk. Okul öncesi öğretmen adaylarının oyuncak müzeleriyle buluştuğu bu çalışmayı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’yle birlikte gerçekleştirdik.

Atölye çalışmalarımız arasında ‘Minik arkeologlar kazı yapıyor’ etkinliği de var. Cam şekillendirme atölyesi de tahtadan oyuncak yapımı da… Müzik aletlerini tanıyoruz, yazarlıkla tanışıyoruz, origami, dokuma, stop motion animasyon, seramik, heykel, kukla, akıl oyunları, robotik kodlama, artırılmış gerçeklik, İngilizce drama ve daha niceleri… Çocukların el becerilerini, yeteneklerini geliştirmelerini sağlayacak, estetik bir bakış açısı kazanmalarına destek olacak, öğrenme süreçlerini destekleyecek, bunu eğlenceli hale getirecek etkinlikler…

Bütün bunlar, kültüre saygılı, farkında, bilgili ve üretken çocuklar için…

Ben buraya ‘mutluluk atölyesi’ diyorum. Çocuklar koşarak geliyorlar ve müzenin bir parçası oluyorlar. Buraya giren büyüklerden en çok duyduğumuz söz de “Aaa bu oyuncaktan benim de vardı” …

Bu mekanlar, kuşaklar arasında ortak dil kurulmasına yardımcı oluyor. Oyunlar her zaman eğlencelidir ve güzel anıları, güzel zamanları hatırlatır. O nedenle buraya mutluluk atölyesi diyorum. Buraya giren kimsenin yüzü asık çıkmıyor. Bundan daha özel ne olabilir!

Oyuncak Evi açıldıktan sonra, eski oyuncak koleksiyonlarını sergilediğimiz bölüme bağışlar da hızla arttı. Kurumsal bir yapı olduğu görülünce, güven oluşuyor ve destek de artıyor. Bu da müzecilikte katılımın en önemli ayaklarından birisi… A.Ü Oyuncak Müzesi’ne, Anadolu oyuncaklarından oluşan bir koleksiyondan oluşan sergiyle bize sağladığı katkıdan ötürü de minnettarız. Kendimize ait büyük bir koleksiyon oluşturma sürecinde bize güç veriyor. Ayrıca akademik olarak da bizi destekliyorlar.
MÜZE OLMAK İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI YAPIYORUZ

Resmi olarak Oyuncak Müzesine dönüşme konusunda altyapı çalışmalarını başlattık. Envanter çalışmalarımız devam ediyor.
Diğer bir çalışmamız da dijitalleşme konusunda olacak. Oyuncak sergi alanımızdaki koleksiyona ait bilgilerin dijital alanda yer alabilmesi için çalışmalar yürütüyoruz.
Diğer yandan sanal gerçeklik odamız herkese açık. Burada Oyuncak Evimiz kendi sınırlarını aşıp, sanal dünyaya kapı aralıyor. Önümüzdeki ay bu konuda da bir atölye çalışmamız olacak.

Bir web sayfamız var. Bütün çalışmalarımızı duyuruyoruz. Instagram hesabımızı açtık. Orada hem oyuncaklarla, hem de atölye çalışmalarımızla ilgili bilgiler paylaşıyoruz. Her atölye çalışması ardından kısa filmler hazırlayarak sosyal medya hesaplarından paylaşıyoruz. Yerel basının programlarımızı ve çalışmalarımızı duyurması konusunda iletişim çalışması yapıyoruz. Çalışmalarımız destek buluyor. Oyuncak Evimiz, ulusal medyanın da ilgisini çekmeye başladı. Oyuncak Evimiz, Karadeniz Ereğli Belediyesi bünyesinde bulunduğu için belediyeye ait tüm sosyal medya mecraları da faaliyetlerimizi duyuruyor. O nedenle çok geniş kesimlere ulaşıyoruz.
Atölye programlarımızı aylık olarak hazırlayıp halka açıyoruz. Veliler, yaş gruplarına ve konularına göre kayıt yaptırarak bu etkinliklerden yararlanabiliyorlar. Bütün faaliyetlerimiz sosyal sorumluluk anlayışıyla devam ediyor.
ÜNİVERSİTELERLE VE ÖĞRETMENLERLE İŞBİRLİĞİMİZ VAR

Her hafta Cumartesi günleri atölye çalışmalarımız var. Tatil haftalarında hafta içlerinde de halka açık çağrılarla atölye çalışmaları planlıyoruz. Talebin yoğunluğu nedeniyle her atölyeyi üst üste iki kez gerçekleştiriyoruz. Ayrıca talepler üzerine kreşlerle ve okullarla özel programlarımız oluyor.

Atölye çalışmaları için Karadeniz Ereğli’de fakülteleri bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim üyelerinden, Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden düzenli destek alıyoruz. Sanatçılar, edebiyatçılar, öğretmenler, Kdz. Ereğli Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Cumhuriyet Halk Evleri’ndeki kurs öğretmenleri de destekçilerimiz arasında…
Bazı ilköğretim okullarıyla karşılıklı işbirliklerimiz var. Bazı dersleri Oyuncak Evimizde yapıyorlar. Öğretmenleri atölye çalışmalarımıza katılarak destek veriyor.
Düzce Üniversitesi’nden Balıkesir Üniversitesi’nden hocalarımız atölye çalışmaları için bizimle birlikte oluyorlar.
GEZİCİ OYUNCAK EVİ KURACAĞIZ

Gezici bir Oyuncak Evi oluşturma planımız var. Müze bavuluyla köy okullarını dolaşmak da programımız arasında.
Bütün bunları belediye, hiçbir ücret talep etmeden hizmet anlayışıyla gerçekleştiriyor. Müzeyi gezmek de atölye çalışmalarına katılmak da ücretsiz ve güzel işleyen bir sistemimiz var. Program önceden duyurulup kayıt yaptırılıyor. Velilerle düzgün bir iletişim modeli kurduk.
En önemlisi çocuklar mutlu…
Eğer çocuklar gülüyorsa daha ne isteyebilirsiniz!

Nergis Bozkurt
Karadeniz Ereğli Belediyesi Oyuncak Evi Koordinatörü
Belediye Başkan Danışmanı
ÖZEL HABER
AHMET DOĞAN-OYUNCAKHABER
Yoruma kapalı.