Karadeniz Oyuncak Evi, oyuncak kültürünün gelişimine katkı sunacak
Yeni açılan Karadeniz Oyuncak Evi, geçmişten günümüze oyuncakları bir araya toplayarak oyuncak sevgisi kültürel gönül köprüsü kurdu. Konuyu Oyuncak Evi Proje Koordinatörü Nergis Bozkurt’la konuştuk.
Kdz. Ereğli Belediyesi Başkan Danışmanı ve Oyuncak Evi Proje Koordinatörü Nergis Bozkurt’la, Kdz. Ereğli’de yeni açılan Oyuncak Evi’ni konuştuk. Nergis Bozkurt sürekli Basın Kartı sahibi bir gazeteci…
Medyada son olarak İstanbul’da Akşam Gazetesi Genel Yayın Koordinatörlüğü görevini sürdürmüş. 30 yılı aşkın gazetecilik kariyeri ardından iki yıldır Karadeniz Ereğli Belediyesi’nde danışmanlık yapıyor. Proje koordinatörlüğünün yanı sıra iletişim ve medya birimi de kendisine bağlı. Bozkurt, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Anadolu’da ve Ereğli’de geçmişte oynanan oyuncakların örnekleri sergileniyor
Karadeniz Ereğli Oyuncak Evi’ni okuyucularımıza anlatır mısınız?
Oyuncak Evi, uzun bir süre devam eden hazırlık çalışmaları ardından 2 Temmuz 2021 tarihinde kapılarını açtı. İki bölümü bulunuyor. Ana binada, ağırlıklı olarak Anadolu’da ve Ereğli’de geçmişte oynanan oyuncakların örnekleri sergileniyor. Diğer bina, atölye ve Oyuncak Kütüphanesi olarak düzenlendi. Bahçesinde özel bir alanımız var. Burası da aktivitelere uygun olarak hazırlandı.
Farklı kültürler çocuklara gösteriliyor
Oyuncak Evi, oyuncakların diliyle toplumsal, tarihsel değişimi gençlere, çocuklara anlatabilmeyi, büyüklerle çocuklar arasında köprü oluşturmayı, farklı kültürleri çocuklara göstermeyi, çocukların kişisel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Özellikle Anadolu’da geçmişte oynanan oyuncakların örneklerini burada sergilemek istedik. Bu amaçla çağrıda bulunduk. Oyuncaklar derledik. Sanatçılar, eskiden oynanan oyuncakların benzerlerini üreterek bize ulaştırdılar. Seramik sanatçısı Ayşe Hindistan, antik oyuncakların bir bölümünün kopyalarını yaparak onları yakından görmemizi sağladı. Bazı büyükelçiliklerden kendi kültürlerini yansıtan oyuncak örnekleri bize ulaştı. Böylece farklı toplumların oyuncak kültürlerine ilişkin de bir bakış açısı oluşturmak istedik.
Oyuncak armağan edenlerin isimleri oyuncakların yanına yazılıyor
Oyuncak Evi’ne oyuncak armağan edenlerin isimleri oyuncakların yanına yazılarak sergileniyor.
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi büyük destek verdi
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi büyük destek verdi. Koleksiyonlarından yaklaşık 400 oyuncak seçerek bir protokolle bize teslim ettiler. Bu oyuncaklar iki yıl boyunca Oyuncak Evi’nde sergilenecek. Bu sergi, Oyuncak Evi’nin kendi koleksiyonunu büyütme sürecinde bize güç katıyor. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Oyuncak Müzesi yöneticileri Prof. Müge Artar ve Doç. Ceren Güner Öz’e ufuk açıcı yaklaşımlarından ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.
Sunay Akın söz verdi…
Bu çalışmalar sırasında İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın’la da görüştük. Tematik müzelerle ilgili bizlerle düşüncelerini paylaştı, memnuniyetini ifade etti. Önerilerde bulundu. Kişisel koleksiyonundan bir oyuncak sözü var. Burada matematikten dramaya, astronomiden, el becerilerine, öykü yazmadan, sepet örmeye, çömlek yapmaya kadar pek çok konuda atölyeler gerçekleştirilecek. Hem yetişkinler hem de çocuklar için tahta oyuncak yapımı çalışmalarımız olacak. Buna ilişkin özel bir atölye oluşturduk.
Oyuncak kütüphanesi
Burası oyuncağa ulaşmakta güçlük çeken çocukların da adresi olsun istedik ve atölye bölümümüzde Oyuncak Kütüphanesi doğdu. Oyuncak tasarımcıları, üreticileri kütüphane için bağışta bulundular.
Oyuncak Evi, müzeye dönüşecek
Oyuncak Evi, yalnızca çocuklar için değil her yaş grubu için bir merkez olsun istiyoruz. Henüz başlangıç aşamasında olduğumuzu biliyoruz. Oyuncak Evi’nin bir müzeye dönüşmesi konusunda güçlü adımlarla yol alacağımıza inanıyoruz.
Oyuncak Evi fikrinin doğuşu
Oyuncak evi fikri nasıl ortaya çıktı? Detaylandırır mısınız?
Eşim Nart Bozkurt’la birlikte çok uzun yıllarımız Ankara’da geçti. Ankara sadece siyasi başkent değil aynı zamanda kültür ve sanatın da başkentidir ve pek çok şeyin ilki Ankara’da gerçekleşmiştir. Oyuncak Müzesi de bunlardan bir tanesi… Türkiye’nin ilk Oyuncak Müzesi bundan 31 yıl önce Ankara’da açıldı. O dönem de çok ilgimizi çekmişti, heyecan duymuştuk. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi bünyesinde, halen Türkiye’deki pek çok oyuncak müzesine ışık tutan, yol gösteren öncü bir müze hizmet veriyor. Bizim de esin kaynağımız bu müze oldu. Dünya tarihini oyuncakların diliyle çarpıcı biçimde ortaya koyan, oyuncak dünyasının seçkin örneklerini sergileyen İstanbul Oyuncak Müzesi’nin de hem yeni oyuncak müzelerinin açılması hem de bu müzelerin tanınması ve uluslar arası etkinliklerinin artması konusunda büyük katkısı var. Bu örnekler de bizim için yol gösterici oldu.
Belediye Başkanı Sayın Halil Posbıyık büyük teveccüh gösterdi
Evimiz İstanbul’da ancak iki yıldır Karadeniz Ereğli’de Belediye Başkan Danışmanı olarak görev yapıyoruz. Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la bu fikri paylaştığımızda kendisinin de bu konuda büyük heyecan duyduğunu gördük. Koordinatör olarak Nart Bozkurt ve ben görev aldık. Belediyenin ilgili bütün birimlerinin katkılarıyla harekete geçildi. Karadeniz Ereğli 175 bin nüfusa sahip, bağlı olduğu il olan Zonguldak’tan daha kalabalık, kültürel, ekonomik ve sosyal açıdan iddialı, öncü ve renkli bir ilçe… Ereğli, bölgede güçlü bir yapıya sahip, eğitimli insanların yoğun yaşadığı bir şehir ve festivalleriyle de çekim merkezi… Festival zamanlarında nüfusu 500-600 bine kadar ulaşıyor. Bu açıdan müzelerin geniş kitlelere ulaşması konusunda da bölgesel olarak iyi bir yerleşim yeri…
Çocuk Hakları Bildirgesi sizi karşılıyor
Ereğli’de çocuklara yönelik çok güzel hizmetlere hep tanık oluyoruz. Kente ilk adım attığınızda sizi Çocuk Hakları Bildirgesi karşılıyor. Parklarıyla, yeşil alanlarıyla, kültürel çalışmalarıyla çocukların dikkate alındığı, çocuklara önem verilen bir şehir… Umuyoruz ki şimdi de Oyuncak Evi tüm bölge için yeni bir çekim merkezi olacak.
Oyuncak Evi’nin yaşayan bir merkez olmasını istiyoruz
Hedefleriniz neler olacak?
Oyuncak Evi’nin yaşayan bir merkez olmasını istiyoruz. Farklı etkinliklerle desteklediğimiz, her çocuğun tekrar tekrar gelmek için nedeninin olacağı, yaratıcı olarak sürece katılabileceği bir ortam oluşturmayı hedefliyoruz. Hayat, çocukların gözünden de bakabildiğimiz zaman zenginleşiyor, duyarlılıklarımız artıyor. Bu şehirde çocuk sesinin daha çok duyulmasına katkıda bulunmak istiyoruz.
Gezici bir Oyuncak Kütüphanesi
Gezici bir Oyuncak Kütüphanesi oluşturarak oyuncakların ve atölye çalışmalarının uzak mahallelere de ulaşabilmesini hedefliyoruz. Çocuklar, ekonomik durumları ne olursa olsun her türlü oyuncağa ulaşabilsin, ona dokunabilsin, paylaşmayı öğrensin. Zihninin sınırlarını zorlasın, yeteneklerini geliştirsin, eğlensin, fark etsin diyoruz. Üniversitelerin, İlçe Milli Eğitim’in, kreşlerin katkılarıyla, eğitimcilerle, sanatçılarla, yazarlarla, müzisyenlerle, ustalarla ve en önemlisi Ereğlililerle işbirliği içinde Oyuncak Evi’nin gelişmesi için çaba göstereceğiz. Burasının ileride, aynı zamanda oyuncak aracılığıyla sanayi tarihi, kültür tarihi, oyun tarihi gibi konularda araştırma yapacakların başvuracağı bir merkeze dönüşmesini arzuluyoruz.
Bez bebeklerden, teneke arabalara, topaçtan, kağnıya, bilyeden minyatür evlere…
Oyuncak evinde ne tür oyuncaklar olacak?
Anadolu’da yaklaşık 100 yıldır oynanan oyuncaklardan örnekler sergileniyor Oyuncak Evi’nde… Bez bebeklerden, teneke arabalara, topaçtan, kağnıya, bilyeden minyatür evlere, akıl oyunlarına, kumbaralara, telden oyuncaklara kadar geniş bir yelpaze var. Oyuncak Evi’nde gelişmiş teknoloji ürünleriyle eski oyuncakları bir arada sunduk. Hologram cihazında sürprizler de var. Sanal Gerçeklik Odası’nda eğitici filmler izleme imkanı da… Çocuklar tahta atlara da binebiliyor, topaç da çevirebiliyor. Masalarda akıl oyunları da oynayabiliyor. Kuklaların dünyasına da uzanabiliyor.
Dizinin gücü yeten Oyuncak Evi’nin önünden seke seke geçiyor
Binanın çevresinde sek sek oynamak için çizimlerimiz var. Gün boyu 7’den 70’e, sek sek atlamadan binanın önünden geçen yok gibi… Dizinin gücü yeten Oyuncak Evi’nin önünden seke seke geçiyor. Duvarlarımızda ilgi çekici görseller var. Saklambaç oynayan çocuklar, pencereden içeriye bakmaya çalışan küçük bir çocuk… Eğlenceli tabelamız, sunumlar için hazırladığımız eski televizyon görseli bunlardan bazıları…
Oyuncak Evi her yaş grubuna açık
Kimler bu Oyuncak evinden faydalanacak?
Oyuncak Evi her yaş grubuna açık… Okul öncesi, ilköğretim yaş grupları başta olmak üzere, dedeleri, nineleri de burada görmek istiyoruz. Bir atölyemizi dedeler, nineler ve torunlar bir arada oyuncak yapımı için düzenleyeceğiz. Kuşaklar arası bağ kurmak için oyuncaklardan daha güzel bir yol olabilir mi?
Tahta oyuncak üretmeyi öğrenmek isteyen her yaş grubu bu kurslara katılabilir
Tahta oyuncak üretmeyi öğrenmek isteyen her yaş grubu bu kurslara katılabilir. Ayrıca oyuncak sergisi bölümü her yaşın büyük ilgisini çekiyor. Henüz açılalı çok kısa bir süre olmasına rağmen gösterilen ilgi inanılmaz. Açılış olmadan da yüzlerce kişinin hazırlık çalışmalarını takip ettiğini söyleyebilirim. Oyuncak Evi’nin şehir merkezinde olması da ziyaretçi sayısını çok artırıyor.
Tamamen ÜCRETSİZ…
Girişler ücretli midir?
Girişler ücretsiz olarak herkese açık. Aynı şekilde atölye çalışmaları da randevularla düzenlenerek yapılacak ama ücret talep edilmeyecek. Oyuncak Evi, Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin halka hizmet anlayışıyla oluşturduğu bir yer.
Bülent Ecevit Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile koordine halindeyiz
Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarla nasıl işbirliği yapacaksınız?
Atölye çalışmalarımızın bir bölümünü Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi ile birlikte koordine edeceğiz. Okul öncesi yaş grubundaki çocukların yanı sıra, ilköğretim öğrencileri de atölye çalışmalarımızın asli üyeleri olsun istiyoruz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle bu konuda işbirliği yapmayı planlıyoruz. Ön görüşmelerimiz oldu. Müfredatla uyumlu atölye çalışmaları planlıyoruz. Pek çok öğretmenden talepler alıyoruz. Ereğli’de yaşayan yazarlar, seramik, cam, sepet sanatçıları atölye çalışmaları düzenlemek için hazırlar. Büyük destek veriyorlar çalışmalarımıza…
Oyuncak üretim kursları
Tahta oyuncak üreten sanatçılar yetişkinlere de oyuncak üretim kursları verecekler. Tahta oyuncak atölyelerini yaş gruplarına göre farklı şekillerde hayata geçirmek istiyoruz.
Uzak mahalleler için gezici Oyuncak Kütüphanesi
Ayrıca uzak mahalleler için gezici Oyuncak Kütüphanesi oluşturmak istiyoruz.
Oyuncaklar bir araya getiriyor
Oyuncaklar bir araya getiriyor, kuşaklar arasında bağ kurulmasını güçlendiriyor. Dünyanın her yerinde aynı oyun ve oyuncak farklı dillerde oynanıyor. Yani oyuncaklar bütün insanlık için de birleştirici… Bu yönüyle de heyecan veriyor.
ÖZEL HABER
Ahmet Doğan-OYUNCAKHABER
Yoruma kapalı.