Dolu Oyuncak

Sosyal gelişim için oyun

956

Çocukların gelişiminde oyunun yeri çok fazla önem arz etmektedir. Çocuk oyunla ve oyun materyalleri ile tanıştığında zihin ve dil gelişimi açısından yarar kazanmaktadır. Her insan doğası gereği oyunla bebekliğinde tanışır. Çocuklar her zaman zevkle ve heyecanla oyun oynarlar. Aslında doğduğu andan itibaren sosyal gelişim başlamaktadır. Çocuklarda sosyal gelişim; kendini doğru ifade edebilme, çevresi ile iletişim kurabilme ve toplumun değer yargılarına göre hareket edebilme becerilerini içerir. Her çocuk akranlari ile ayni ortamı paylaşabilmeli ve farklı sosyal alanlarla da tanıştırılmalıdır. Aile faktörü burada çok önemlidir. Çocuğa hazırlanmış ortam sunmak çocuğun öz güven kazanmasını, disiplinli olmasını, muhakeme yeteneğini geliştirme ve tecrübe edinmesini sağlar.

Erken çocukluk döneminde sosyal gelişimi desteklemek faydalarına olacak

Ebeveynler çocuklarının ileriki yaşlarda öz güveni yüksek, sorumluluk bilinci gelişmiş, analitik düşünebilen ve toplum tarafından kabul görülmesini ister. İşte bu yüzden erken çocukluk döneminde sosyal gelişimi desteklemek faydalarına olacaktır. Sosyal gelişim alanları içerisinde okulun rolü de oldukça üst seviyelerdedir. Çocuk bulunduğu ortam gereği arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle etkileşim içerisindedir. Bu paylaşımlar çocuğa bilişsel, fiziksel, problem çözebilme ve akıl yürütme kazanımlarını sağlar. Üstünde durulması gereken oyun grupları vardır. O da akıl oyunları kategorisi. Şimdilerde her yerden rahatlıkla ulaşabileceğimiz bu oyunlar çocuklara renk tanımayı, kavramları öğrenmeyi, strateji geliştirmeyi ve rakamları öğrenip pekiştirmesine yardımcı olur.

Kutu oyunları her yaşta çocuğun ilgisini çeker

Okul öncesi dönemde puzzle, satranç, sudoku, bulmaca, eşleştirme gibi zeka oyunları ön plana çıkmaktadır. Kutu oyunları her yaşta çocuğun ilgisini çeker. Örneğin Topologix oyunu. Yegenimle küçükken oynadığımız mükemmel bir oyundu. Üç yaşını geçen her çocuk rahatlıkla oynayabilir. Kutunun içinde çıkan resimleri dikkatlice inceleyerek karakterlerin belirlenen objelere göre hangi konumda olduğunu hatırlamaya çalıştığımız bir oyun. Mesela hikaye küpleri oyunu. Kutunun içinde dokuz adet resimlendirilmiş küpler vardır. Zar atar gibi küpler bırakılır ve üstündeki şekiller kullanılarak hayal gücümüzle hikayeler oluştururuz. Aile fertlerinin çocuklarıyla oynayabileceği harika bir oyundur. Aynı zaman da sınıf ortamında da ögretmenleri ile oynayabilir çocuklar. Bu tarz grup oyunları çocuğun öz güvenini pekiştirme ve kendisini lifade edebilme imkanını sağlar.

Bazı oyunlar vardır büyüklerin bile ilgisini çeker

Bazı oyunlar vardır büyüklerin bile ilgisini çeker. Örneğin katamino, square by square, pratik bardaklar, denge çubukları, tangramlar ve sudoku gibi. Bireysel oynanabilecegi gibi grupla da oynanabilir. Çocuğa kazanımları da yadsınamayacak derecede önemlidir. Düşünme, ifade becerisi, refleks, ince motor gelişimi ve mantık yürütmeyi geliştirir. Kodlama ve algoritma oyunları da çok faydalıdır. Büyük ve küçük motor kas gelişimı, renk kavramı, komutlara uyma ve yönergeleri yerine getirebilmesini sağlar. Bütün bu oyunlar çocuklara sosyal aktivite de birliktelik ve arkadaşlarıyla verimli ilişki kurabilmeyi sağlar. Sizler de çocuklarınızın sosyal gelişimini artırmak istiyorsanız onlara bu imkanları sağlayın. Unutmayın oyun ve öğrenme için yaratılan ortam çocuklarınızın ileriki yetişkinlik zamanlarına bir yatırımdır.

Elif Burcu Aktalay-Öğretmen

OYUNCAKHABER

Share and Enjoy !

Shares

Yoruma kapalı.